Kommunikáció rögzítés

BevezetésA CRU-2AN kisméretű hangrögzítő egység két szimmetrikus analóg audio bemenettel. A CRU-2AN általános felhasználású, de előnyösen alkalmas pl. TETRA diszpécser munkaállomások hangrögzítésére is.

A berendezés nagyon kis áramfelvételű (<1W) és sztereó hangrögzítőként is képes működni egy full-duplex hívás egy fájlban történő rögzítésére úgy, hogy a beszélő felek hanganyaga két logikai csatornában elkülönítve rögzül (bal/jobb). Ha az egyes irányok külön rögzítésére nincs igény, vagy lehetőség a berendezés normál kétcsatornás rögzítőként funkcionál.
analóg rögzítő felépítése


A berendezés konfigurálása a PC-n futó CRU-2AN-PC szoftver segítségével történik. Az alkalmazás WINDOWS 2000/10 operációs rendszereken futtatható.

Részletes működés

Alapvetően két rögzítési módszer használatos:

 • A berendezés SD kártyára rögzít. FAT 32 fájl rendszert alkalmazunk, ezért az SD kártyán rögzített hanganyag tetszőleges PC-re történő átmásolást követően visszahallgatható. A berendezés automatikusan választja ki az elérhető SD kártyát, így a kártya eltávolítható mialatt a rögzítés megszakítás nélkül folytatódik a másik SD kártyán.
 • A PC-n a kliens alkalmazás végzi a rögzítést a PC HDD-jére. A kliens alkalmazás segítségével lehetőség van a rögzítés mellett egyidejűleg a valós idejű kommunikációt megfigyelni.
A kliens alkalmazás segítségével kétféle visszahallgatás lehetséges: helyi, vagy távoli. Helyi visszahallgatás esetén, a PC-n, vagy az SD kártyán rögzített hanganyagot hallgathatjuk meg. A távoli visszahallgatás lehetőségét akkor alkalmazzuk, amikor az SD kártyát nem távolítjuk el a berendezésből. A fájlokat ilyenkor az IP hálózaton keresztül kérhetjük le. A lekérdezés nem zavarja meg a rögzítés folyamatosságát (egyidejű rögzítés és visszahallgatás az SD kártyán).

A kliens alkalmazásban megtekinthető az SD kártyák állapota: aktív felvétel, a felvételek száma, a rendelkezésre álló üres hely, az SD kártya működési állapota stb.

A rögzítés módja lehet folyamatos, vagy VOX indítású. Mindkét csatornán hatékony hang detektor alkalmazás működik.

Az SD kártyán visszahurkolt felvételek is készíthetők. Ebben az esetben a berendezés a két SD kártyát egy eszközként használja, és ha a kártyák betelnek a legrégebbi fájlok automatikusan törlődnek.

Audió fájl formátum, védelem

A felvételek gyártó specifikus titkosított formátumban, elektronikus aláírással tárolódnak. A visszahallgatás csak a kliens alkalmazás segítségével történhet. Az alkalmazás hitelesíti az elektronikus aláírást és leveszi a titkosítást a felvételről. Lehetőség van az alkalmazás segítségével a fájlok exportálására normál „WAV” fájlként, amely lehetővé teszi visszahallgatásukat normál lejátszóval is.

Igény esetén a felvételek rögzítése az SD kártyán történhet szabvány WAV formátumban is. Ebben az esetben az SD kártyán lévő felvételek visszahallgatásához nem szükséges a kliens alkalmazás. Erre csak az eszköz konfigurálásához van szükség, amely beállítás tárolódik a berendezés memóriájában.

A felvétel kezdetét és végét jelző időbélyeg, valamint VOX indítás esetén azok időpontja is rögzítésre kerül elválaszthatatlanul a hang kommunikációtól.

Műszaki paraméterek

 • Két szimmetrikus analóg bemenet 0-50dB beállítható erősítéssel, +30dB átkötéssel.
 • Automatikus erősítés szabályozás (AGC) egymástól függetlenül, mindkét csatornán.
 • Két független aktivitás detektor.
 • Beállítható mintavételezési frekvencia (8KHz, 16KHz, 24KHz)
 • 1x sztereó, vagy 2x monó működési mód.
 • Alacsony teljesítményfelvétel (<1W).
 • 10/100Mbps Ethernet kapcsolat.
Nagy tárolási kapacitás: két 16GB mikro SDHC kártya és 8 kHz mintavételezési frekvencia esetén 45 napos folyamatos rögzítés.

A következő képeken a berendezés és a kliens alkalmazás látható:

analóg rögzítő
kliens alkalmazás
A CYPCOM berendezés család általános leírása

A CYPCOM berendezés család széles funkcionalitási és szolgáltatás kört biztosít E1 és IP összeköttetéseken, illetve azok között, úgy mint: bridzs, média konverter, E1 over IP, IP over E1, titkosítás, valamint monitorozó és kommunikáció rögzítés. Ezeket a funkciókat két alapvető hardver eszközön valósítja meg:
 • CYPCOM 200, nyolc ethernet és két E1 PCM interface (RJ 45)
 • CYPCOM 201, két ethernet interface és négy E1 PCM interfész (RJ 45)
Mindkét változat alapvető jellemzője a 230V, vagy 48 V (opcionálisan 12 V) tápfeszültség, az 1U magas rack konstrukciós kivitel, zárt, védett mechanikai konstrukció (kívül nincs csavar), nagysebességű kis áramfelvételű központi egység, frissíthető firmver, valamint alarm kontaktusok. Az E1 trönkök részére 75/120 ohmos bemenetekkel rendelkezik, de lehetőség van monitorozási funkció esetén nagy-impedanciás csatlakoztatásra is. Valamennyi alkalmazásra biztosítva van a központi menedzselő és felügyeleti rendszer alkalmazása. A rugalmas központi egységnek köszönhetően biztosított az ú.n. FoD (Function on Demand) szolgáltatás, mely azt jelenti, hogy esetleges speciális vevői igényeknek megfelelően a berendezés rövid idő alatt átalakítható (pl. felhasználó által meghatározott titkosítási eljárás).

A PcmMon alapvető tulajdonságai

A Hungarocom CYPCOM-201 alap hardverre alapozva került kifejlesztésre a PcmMon típus jelű kommunikáció rögzítő berendezés, E1 trönkökön folytatott kommunikáció rögzítésére. A berendezés alkalmas két E1 PCM trönk full-duplex forgalmának egyidejű rögzítésére.

A rögzített kommunikáció feldolgozására PC-n futó Windows alapú kliens alkalmazást fejlesztettünk ki.

Az E1 trönk jelzőcsatornáján alkalmazott jelzések feldolgozását a CYPCOM-201 alap hardver CPU egysége végzi valósidőben. A berendezés alkalmas HDLC keretek, QSIG, DSS1, és CCS7 jelzések feldolgozására, valamint a beszédcsatornákon továbbított DTMF jelzések feldolgozására. A jelzőcsatornán folyó jelzések feldolgozásával a berendezés alkalmas a közlemények hanginformációja mellett a CDR-ek (Call Detailed Record) feldolgozására és rögzítésére. A berendezés használatakor ezért nem egyszerűen hangrögzítésről beszélünk, hanem komplex kommunikáció rögzítésről. A vett információt a berendezés 2,5” HDD (vagy SSD) egységen tárolja.

A kliens alkalmazás lehetővé teszi, hogy egy adott csatornán folytatott kommunikációt a rögzítéssel egyidejűleg valósidőben is megfigyelhessünk.

cypcom201 előlap
cypcom201 hátlap


Előlapi csatlakozók (különálló egység)

Előlapi csatlakozók (különálló egység)


Előlapi csatlakozók (keretbe szerelhető egység)

Előlapi csatlakozók (keretbe szerelhető egység)


Műszaki jellemzők

 • Az egyidejűleg rögzíthető full-duplex E1 trönkök száma: 2
 • PPCM üzemmódok: PCM 30, PCM31, keretezetlen, CRC4 és AMI/HDB3 kódolás támogatott
 • Valósidőben kezelt jelzés protokollok: HDLC, DSS1, QSIG, SS7, DTMF.
 • Beszédcsatornák rögzítése: hanginformáció, a hozzátartozó kísérő adatokkal (CDR). A kísérő adatok az alkalmazott jelző csatornák feldolgozásából adódnak (DSS1, QSIG, CCS7 és sávon belüli DTMF).
 • A rögzítés módja: a felvételek titkosítottak és manipuláció ellen védettek. Valamennyi tárolt eseményt időbélyeg kísér.
 • Belső tárkapacitás: max. 2x1TB 2,5” HDD (vagy max. 2x500GB SSD).
 • Két alarm kontaktus a sürgős és nem-sürgős alarm jelzések kiadására
 • Működési feszültség: 230V külső adapterrel, 48V (vagy opcionálisa 12V) külső tápegység nélkül
 • A kliens alkalmazás jellemzői: a rögzített adatok megjelenítése, a felvételek lejátszása és exportálása szabvány WAV formátumban. Adott felvételek keresésére alkalmas segédprogramok.
 • Méret: szabványos 1U magas 483x185x44 mm, vagy kisméretű 266x189x29,5 mm különálló egység.
A szerver alapú kommunikáció rögzítő berendezés alkalmas SIP, SIP-T, H.232, H.248, RTP protokoll szerinti kommunikációk rögzítésére. A berendezés a VoIP hívások közleményeinek tárolására, archiválására és a felvételek lejátszására képes. A berendezés alkalmas egyetlen szerveren 480 egyidejű csatorna rögzítésére.

A berendezés hálózati kapcsolatai

A szerver alapú IP kommunikáció rögzítő berendezés kapcsolódásait mutatja általános jelleggel a következő ábra. A kommunikáció rögzítő berendezés, ahhoz az IP hálózathoz kapcsolódik, amelyen a folytatott kommunikációkat rögzíteni kívánjuk. A hálózat különböző szintjeihez (hozzáférési, aggregációs, gerinc) való kapcsolódás történhet olyan switch-en keresztül, mely rendelkezik kitükröző porttal, illetve TAP eszközzel, amellyel párhuzamosan lehet felkapcsolódni az IP hálózathoz. A kommunikáció rögzítő eszköz például a beállítás szerint alkalmas különféle kommunikációs események rögzítésére. Az ábrán látható módon igény esetén munkaállomások csatlakoztatók felhasználói LAN, WAN, illetve a nyilvános Internet hálózaton keresztül.

berendezés kapcsolódásai
×
berendezés kapcsolódásai


A következő ábrán a berendezés felkapcsolódását mutatjuk be, egy általános alközpont, vagy call-manager rendszerhez.

felkapcsolódás általános alközpont, vagy call-manager rendszerhez
×
felkapcsolódás általános alközpont, vagy call-manager rendszerhez


Szerver konfiguráció

A maximum egyidejű 480 beszédcsatorna kezelésére a következő szerver konfiguráció használatos:
 • Type: HP proliant G8 series redundáns tápegységgel
 • CPU: minimum 2,4GHz quad core intel XEON cpu
 • Memória: 8GB, dual channel DDR3 1333MHz
 • HDD: minimum 2x300GB 2,5” SAS Raid-1 (a szükséges tároló kapacitás függvényében)
 • Blu-ray drive: helyi archiváláshoz
 • Gigabit Ethernet: két ports
 • Egyéb: min. 2xUSB port, US


A lejátszási funkció (audió esetén)

A rögzített felvételek lejátszására, a berendezés konfigurálására áttekinthető GUI felületek állnak rendelkezésre a kliens alkalmazásokban. A következő ábrán példaképpen a lejátszási funkcióra szolgáló ablakot mutatjuk be, melynek főbb funkciói a következők:

 • felvételek lejátszása a szerverről,
 • kísérő adatok bemutatása (pl. a hívás időpontja, tartama, a hívó és hívott előfizető száma),
 • időfüggvény bemutatása,
 • kicsinyítés, nagyítás az időfüggvényen belül,
 • egy adott kommunikáción belüli események kijelzése,
 • gyors navigációs lehetőség az időfüggvényen belül,
 • különféle szűrési funkciók alkalmazása,
 • felvételek exportálás külső adathordozóra.
PTI lejátszás
Térfigyelő rendszerek részére fejlesztettük ki ezt a nagy teljesítményű videó rögzítő berendezést. A berendezés szerver alapú, melynek kiépítésétől függően alkalmas maximum 32 nagy felbontású IP videó kamera jelének egyidejű rögzítésére. Az IP kamerák a videó sztrímet vagy saját WAN hálózaton, vagy az interneten keresztül továbbíthatják.. Hatékony web-alapú felhasználói interfészt használ az eszköz a videó szerver menedzselési és a bejövő sztrímek megtekintésére, továbbá a távoli eszközök és IP kamerák beállítására.
videórögzítő


A berendezés hardver szempontból egy nagy teljesítményű és nagy rendelkezésre állást biztosító asztali gép. A több csatornás zavartalan videó feldolgozást/rögzítést a beépített Intel i7-es CPU biztosítja. A szoftver LINUX operációs rendszer alatt működik.

A videó/hang adat az operációs rendszertől függetlenül egy tükrözött (RAID-1) módba konfigurált, 1,5Tbyte effektív kapacitású tárhelyen tárolódik.

A tárolt videó a sztríming eszközben beállított videó kódolással .MP4 kiterjesztésű fájlokban tárolódik. A fájlokat meghatározott idejű egységekre szabdalja a felvevő modul (alaphelyzetben 15 perc, de ez állítható).

A rendszer egy web-es felületű vékony kliens segítségével menedzselhető, ami elérhető a szerverhez csatlakoztatott billentyű/egér/monitor segítségével illetve a szerverre történő távoli bejelentkezéssel is.

Konfiguráláskor a beállított paraméterek elmenthetők, illetve kattintással életbe léptethetők. A berendezés induláskor a legutoljára beállított konfigurációt tölti be és a szerint kezdi el az adatok átvitelét. Ugyanez érvényes tápkimaradás esetén is. Újraindulás után automatikusan visszaáll a legutolsó állapotba, manuális beavatkozást nem igényel.

Hatékony web-alapú felhasználói interfészt használ az eszköz a videó szerver menedzselési és a bejövő sztrímek megtekintésére, továbbá a távoli eszközök és IP kamerák beállítására.

Élő képek

Ebben a menüpontban figyelhetők az engedélyezett kamerák aktuális képei. A képek dupla kattintással teljes képernyőre nyithatók.
élőképek


Rögzített videó fájlok elérése, lejátszás

Ebben a menüpontban jelennek meg a Videó konfiguráció/Kamera konfiguráció menüpontban megadott helyszín nevekkel ellátott könyvtárakban év, hónap, nap szerinti bontásban a rögzített videók, melyek a böngészőből is kényelmesen megtekinthetők.
rögzített fájlok

LI monitoring alrendszer

A törvényes lehallgatás

A 21. század globális társadalmi kihívásokkal és az információs technológiák elképesztő fejlődésével köszöntött be. A nemzet biztonságának szavatolása, valamint létfontosságú érdekeinek aktív szolgálata megköveteli a nyilvános távközlési hálózatok és más kiválasztott információs források ellenőrzésének képességét. A törvényes lehallgatás (LI) a telekommunikációs szolgáltatások törvényesen jóváhagyott felügyelete. Világszerte a bűnüldöző és hírszerző szervezetek fontos eszközévé vált a bűncselekmények és a terrorizmus kivizsgálása és üldözése céljából. A feladatot csak a nemzeti hatóságok által engedélyezett rendészeti szervezetek (LEA) végezhetik.
törvényes lehallgatás
×
törvényes lehallgatás


A HUNGAROCOM LIMS az elektronikus hírközlési szolgáltató alkalmazott immanens monitoring funkcióval (INI) együttműködve LI monitoring alrendszerként valós időben monitoroz mindenféle nyilvános kommunikációs szolgáltatást, beleértve a telefon (VoIP, VoLTE)- és video hívásokat, üzeneteket (SMS, MMS), faxokat, e-maileket, és más adatkommunikációs szolgáltatásokat. Támogatja az összes hálózat 2G (GSM, CDMA, GPRS), 3G (UMTS), 4G (LTE) és 5G vezeték nélküli hálózatok, valamint a PSTN, az IMS és Kábel alapú vezetékes hálózatok monitorozási funkcióját.

Interfészek

A törvényes lehallgatás (LI) funkció megvalósítása szoros együttműködést jelent a hálózati szolgáltatók (NWO), hálózati hozzáférést biztosító szolgáltatók és szolgáltatásokat biztosító szolgáltatók (SvP) (ezt a három funkciót gyakran ugyanaz a szolgáltató láthatja el), valamint a törvényes lehallgatást biztosító szolgálat(ok) (LEA) között.

Az általános átadó interfészek (HI) három portos struktúrát jelentenek, ahol logikailag elkülönülnek egymástól az adminisztratív információk (HI1), a kísérő adatok (HI2) és a közlemények (HI3).
interfészek
×
interfészek


A HUNGAROCOM LIMS fő tulajdonságai

 • Melegtartalékolt és geo-redundáns megvalósítások.
 • Megfelel az alábbi nemzetközi, valamint hazai szabványoknak:
  • ETSI: ETSI TS 101 671 (voice), ETSI TS 101 331 (általános), ETSI ES 201 158 (általános), ETSI TS 102 232-1 to 102 232-7 (IP, e-mail, VoIP)
  • ETSI: TS 133 126, TS 133 127, TS 133 128, TS 103 120 (fejlesztés alatt)
  • PacketCable: PacketCable v1.5
 • Kezeli az alábbi PSTN és VoIP protokollokat:
  SS7 ISUP; ISDN; SIP/UDP; RTP/UDP.
 • VoLTE esetben kezeli az alábbi transzkódolásokat:
  G711A, G711u, G.729, NB, WB, SWB, FB, AMR, AMR-WB, EVS.


Alkalmazás internet hozzáférési hálózatokban

Megoldásunk az aktív monitorozási eljárást alkalmazza. A hálózati node-ok, valamint a Radius szerverek biztosítják a monitorozás lehetőségét mind az azonosítási adatok, mind pedig a média sztrímek vonatkozásában. Az ábrán látható módon a LIG_AAA eszköz biztosítja a Radius szerverek berendezését (INI1a) és a kísérő információk (INI2) fogadását. A LIG eszköz szolgál a hálózati node-ból érkező média sztrímek fogadására és HI3 információként való továbbítására a LEA felé. A monitorozandó azonosító berendezését a HI1 információ alapján az INI1b interfészen keresztül a LIG eszköz felügyeli.
monitorozási eljárás
×
monitorozási eljárás


Alkalmazás 5G hálózatokban

Az 5G hálózatoknál alkalmazott módszer (fejlesztés alatt) a megfelelő ETSI ajánlások alapján kerül kialakításra. Az ábrán látható 5G-LIMS eszköz kapcsolódik az 5G struktúra megfelelő elemeihez, valamint a HI interfészeken a LEA-hoz. A megoldás biztosítja az 5G funkcionalitások és a jelenleg működő rendszerek közötti folyamatos áttérést, valamint új szolgáltatások bevezetésének lehetőségét.
alkalmazás 5G hálózatokban
×
alkalmazás 5G hálózatokban


Alkalmazás LI transzkódolási feladatok elvégzésére

A LIMS egyszerűsített változata a LIG (Lawful Interception Gateway) biztosítja annak lehetőségét, hogy tetszőleges szállítótól származó LIMS HI interfészei (HI’) bármilyen honos HI interfészekhez illeszthetők legyenek.
LIG
×
LIG

Mobil forgalom ellenörző és archiváló rendszer

Egyes szervezetek, vállalatok, intézmények részéről igényként merülhet fel, hogy alkalmazottaik mobil telefon forgalmát hatékonyan ellenőrizhessék. Az ellenőrzésnek két funkciója van:

 • Az egyes mobil készülékek beszédforgalmának rögzítése, archiválása későbbi felhasználás céljából.
 • Az egyes mobil készülékekről hívható készülékek számának rugalmas beállíthatósága mobil hálózaton belüli és azon kívüli hívások esetén.
Ezek a szolgáltatások kiválóan használhatók az üzleti élet azon területein, ahol lényeges az elhangzott beszélgetések tárolása, gyors visszakereshetősége esetleges vitás esetekben.


MRG
×
MRG


A rendszer alapegységeit képezik

 • A szolgáltatást nyújtó mobil szolgáltatónál elhelyezendő központi adatbázis, média és kliens kiszolgáló szerverek, amely a jobb kihasználhatóság érdekében közös több, a szolgáltatásba bekapcsolódni kívánó vállalat részére. Az egyes vállalatok a rendszeren belül teljesen elkülönülten, titkosítottan vannak kezelve.
 • A kijelölt mobil szolgáltató hálózatához kapcsolódó mobil gateway szerver, amely a hanganyagok és kísérő adatainak kicsatolását biztosítja.
 • A kapcsolódó vállalatoknál elhelyezett archív szerver az adott szervezetre vonatkozó beszélgetések tárolására és archiválására.
 • A kapcsolódó szervezeteknél elhelyezett számítógépes munkaállomások, melyek közül egy kijelölt gép szolgál az ellenőrzési szempontok megadására, a többi munkaállomás a beszélgetések valósidejű ellenőrzésére, a rögzített felvételek visszahallgatására használatos. Mivel az ellenőrzési szempontok beállítása nem folyamatos tevékenység, ez a munkaállomás ellenőrzésre is felhasználható. A munkaállomások darabszámát a forgalmi igények határozzák meg.


Működési elv

A berendező munkaállomáson rögzítik a készülék számát, valamint hívószámát, továbbá beállítják az általa hívható telefonszámokat. A rendszer biztosítja, hogy az így beállított számokon kívül az adott mobil készülék más számot nem tud felhívni. Lehetőség van természetesen korlátozás nélküli forgalom engedélyezésére is. Az engedélyezett hívásrelációk beállítását, a hang kommunikáció kicsatolását a mobil szolgáltatónál elhelyezett mobil gateway szerver biztosítja.

A hangrögzítés tényéről a beszélő felek figyelmeztető hangbemondást kapnak (kikapcsolható funkció).

Amikor a mobil készülékről hívást kezdeményeznek, vagy fogadnak, üzenet és figyelmeztető jelzés jelenik meg az adott vállalat munkaállomásán. Az ellenőrző személyzet eldöntheti, hogy a beszélgetést valós időben kívánja ellenőrizni, vagy csak tárolni akarja későbbi meghallgatás céljából. Valamennyi beszélgetés, annak kísérő adataival (hívás időpontja, hívott szám, beszélgetés időtartama stb.) tárolásra kerül a központi adatbázis, média és kliens kiszolgáló szerveren, illetve az adott szervezeti egységnél elhelyezett archív szerveren.

A rendszer biztosítja, hogy egy adott szervezeti egység alkalmazottainak tárolt beszélgetéseihez, illetve annak adataihoz csak annak a szervezetnek a meghatalmazott személyzete férhet hozzá.

A szervezeteknél elhelyezett archív szerverből lehetőség van kijelölt beszélgetések archiválására is megfelelő adathordozóra. Az archiválás beállítható időközönként történik a kiválasztott adathordozóra.

A felvételek titkosítottak (vállalatonként külön master kulccsal), és elektronikus aláírással ellátottak, így egy adott szervezethez, intézményhez tartozó mobil készülékek rögzített felvételeit csak annak felhatalmazottjai tudják visszajátszani. A visszahallgatás csak a dedikált lejátszó szoftverrel és megfelelő jogosultsággal lehetséges.

Az egyes csatlakozó szervezetek, intézmények részére a hívásokról és hívásrelációkról statisztikák készíthetők.

Figyelem

A berendezés felhasználásához a mobil szolgáltatókkal egyeztetés szükséges, továbbá figyelembe kell venni az adatkezelésre vonatkozó törvényi előírásokat!

Tetra alkalmazások

A kommunikáció rögzítése a TETRA üzemeltetés elengedhetetlen funkciója. Segíti a diszpécserek és más felhasználók munkáját. Az archiválási funkció végzi fontos eseményekhez fűződő kommunikációs tartalmak, valamint meghatározott egyének vagy csoportok kommunikációjával kapcsolatos információk dokumentálását.

Claricor/Taira DXT-ket tartalmazó TETRA hálózatok esetén olyan kommunikáció rögzítési megoldást kell biztosítani, amely egyetlen kiszolgáló gépen integrálja a TCS szervert, a tárolót és ellátja a kliens funkciókat. Az AR-C jelű termékcsalád megvalósítja az alábbiakban részletezett összes funkciót, rugalmasságot és skálázhatóságot biztosít, hogy megfelelhessen a legváltozatosabb felhasználói igényeknek.

Az ábra a kommunikáció rögzítő alkalmazás helyét mutatja a TETRA rendszerben.


Tetra AR-C
×
Tetra AR-C


A kommunikáció rögzítése a hívással kapcsolatos összes adat rögzítését jelenti, a beszéd vagy az adatkommunikáció tartalmával együtt. A kommunikációs felvételeken szereplő forgalmi esetek a következők:

 • csoportos hívások;
 • a rádióterminálok minden típusú egyedi hívása (bejövő, kimenő, szimplex, duplex, normál, sürgősségi stb.);
 • a diszpécser munkaállomások minden típusú egyedi hívása;
 • SDS és egy csoportnak küldött állapotüzenetek;
 • SDS állapotüzenetek, amelyeket egyedi rádiónak és DWS-nek küldenek és onnan küldtek.


Az említett forgalmi esetekre a következő hívással kapcsolatos adatokat rögzítjük:

 • a kommunikáció és események pontos ideje, a hívás kezdete, vége, időtartama;
 • hívó fél SSI, hívott fél SSI, hívásazonosító;
 • a hívás típusa (bejövő, kimenő, szimplex, duplex, normál, vészhelyzet stb.), Prioritás;
 • TETRA specifikus események: TxGranted, TxCeased;
 • csoportos beszélgetés résztvevőinek listája;
 • egyéb események (azaz a rádióterminál cella információi), amelyek az Airbus TETRA TCS API-ján megtalálhatók.


Az AR-C kommunikáció rögzítő több változatban készül a mindenkori kapacitás, konfigurációs és megbízhatósági követelményeknek megfelelően.
A legegyszerűbb nem redundáns AR-C változatot mutatja az ábra. Az AR-C szerver két virtuális gépet, a Recording szervert és a TCS szervert integrálja.


Recording szerver és TCS szerver
×
lawful interception


Ez az ábra azt a változatot mutatja (AR_C full redundant handling two DXTs), amikor két DXT/TAIRA mellé teljes redundáns elrendezésben AR-C kommunikáció rögzítő szervereket telepítünk, amivel szükség szerint a geo-redundancia is biztosítható.

Konfigurálható működés módok:

 • Active-standby, amikor az egyik szerver a teljes forgalmat kezeli és csak hiba esetén vált át a másikra;

 • Load sharing, amikor terhelés megosztásban az egyik szerver a DXT1, a másik a DXT2 forgalmát kezeli;

 • Full parallel, amikor mindkét szerver mindkét DXT forgalmát kezeli.AR-C
×
AR-C
A CRU-1v berendezés a TMR 880 és TMR 880i diszpécser készülékek fixen telepített és gépkocsiba is szerelhető kommunikáció rögzítő berendezése.

A berendezés főbb jellemzői a következők:

 • hangkommunikáció rögzítése,
 • a felvétel indítás/leállítás a vonali jelzések, vagy a VOX detektor útján történik,
 • SDS és státusz üzenetek rögzítése,
 • lehetséges az egyidejű felvétel és lejátszás,
 • a kommunikáció közleménye és kísérő adatainak tárolása titkosított formában,
 • a közlemény és kísérő adatai ugyanabban a fájlban, elválaszthatatlanul tárolódnak,
 • a rögzített adatokat manipuláció és szabotázs ellen elektronikus aláírással védjük,
 • a tárolt információk szűrése a felhasználói igényeknek megfelelően történik,
 • a rögzített információ szabványos WAV fájlba való másolási lehetősége,
 • az eszközök LAN, WAN hálózatokhoz való csatlakoztatása,
 • az eszközök távolról üzemeltethetők és menedzselhetők,
 • központi adatbázis kezelő rendszerhez és központi tárhoz való csatlakoztathatóság,
 • küső VGA monitor csatlakoztathatósága,
 • méret: hossz: 300 mm/szélesség 165 mm/magasság 50 mm,
 • tápfeszültség: 12V DC/220 VAC 12VDC tápegység.


CRU-1v
Büszkék vagyunk arra, hogy a teljes magyarországi TETRA rendszer (EDR) centralizált, geo-redundáns hangrögzítését (Archive Recording) a HUNGAROCOM megoldásai és berendezései végzik.

Az AR rendszer a követelmény szerint csoport kommunikáció (hívás események, hang, SDS és státsu üzenetek), valamint DWS egyéni kommunikáció (hívás esemény, hang, SDS és státusz üzenetek) központi rögzítésére, illetve a rögzített kommunikáció rugalmas visszahallgatására/exportálására és archiválására szolgáló berendezés.

A rögzítési funkció teljes körűen a TETRA rendszer jelenlegi legfrissebb REL.8 szerinti archive recording támogatására épül, aminek alapelvei a következők:

 • A hang rögzítése dinamikus csatornafoglalással történik, tehát jóval kevesebb recording időrésre (vagyis E1-es kicsatolásra) van szükség, mint ahány SSI kommunikációját akarjuk rögzíteni.
 • A rögzítés vezérlését a hívás események monitorozási funkciója vezérli.
 • Hangkicsatolás csak azoknál a DXT-knél szükséges, ahol az AR rendszer telepítve van
 • A felhasználói hozzáférés alapelve, hogy a TETRA rendszerben kiosztott user/password használható, és a rendszer az egyes funkcióknál a TETRA rendszerben kiosztott jogokat veszi alapul (kommunikációs jog, management jog, user SSI range…stb).
 • A user hozzáférés egy „vastag” kliens szoftverrel történik, amely futhat a DWS gépen vagy egy független terminálon is (vagyis olyan user is hozzáférhet a rendszerhez, akinek nincs dedikált DWS állomása, de van kiosztott TETRA user hozzáférése).


A duplikált rendszer esetében normál üzemben a két rendszer forgalom megosztásban működik. A két rendszer folyamatosan informálja egymást az üzemi állapotokról és esetleges hiba esetén a másik rendszer az összes hívást elkezdi rögzíteni. Amennyiben az a kommunikációs csatorna szakad meg, amely a két rendszer közötti „életjeleket” továbbítja, ebben az esetben mindkét rendszer rögzít párhuzamosan addig, amíg az összeköttetés meg nem javul (átmeneti redundancia jobb, mint az információ vesztés). Az ábrán egy geo-redundáns több DXT-t is tartalmazó nagy AR rendszer látható.
geo-redundáns AR rendszer
×
geo-redundáns AR rendszer